Súčasný minister obrany vedel o tunelovaní vo VSS, hovorí Ľ. Galko

20.05.2013 Bratislava

 Bratislava (TASR) - Minister obrany SR Martin Glváč (Smer-SD) údajne vedel o tunelovaní Vojenskej spravodajskej služby (VSS).
Povedal to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave exminister obrany Ľubomír Galko (SaS). Informoval tiež o dokumentoch, ktoré potvrdzujú, že súčasný minister viackrát v tejto súvislosti klamal.
Terajší šéf rezortu obrany podľa Galka ešte v júni minulého roka mal podpísať dokument o zrušení disciplinárneho rozkazu voči bývalému riaditeľovi Vojenskej spravodajskej služby (VSS) Romanovi Mikulcovi. "V dokumente sú popísané také podrobnosti ako napríklad, že išlo iba o internú informáciu VSS, ktorá obsahovala aj neoverené informácie, na ktorých dopreverení sa ešte pracovalo. Že materiál sa týkal protiprávnej činnosti bývalého vedenia VOS a VSS, ktoré odišlo z funkcií v roku 2010," uviedol Galko.
Skartovaných malo byť deväť listov
Dátum rozhodnutia o zrušení disciplinárneho rozkazu je podľa jeho informácií 4. jún 2012. "Ten, kto tento dokument podpísal, sa musel dopodrobna oboznámiť úplne so všetkým. Mal vedieť, čo bolo skartované, kedy sa to udialo, mal vedieť, že to bolo iba pár hárkov papiera, ktoré obsahovali to najmenej podstatné," vysvetlil Galko. Podľa dokumentov, ktoré má exminister k dispozícii, skartovaných listov bolo deväť.
Podľa Galka minister nehovoril pravdu ani vtedy, keď tvrdil, že ku skartácii dokumentov došlo tri dni po voľbách v marci 2012. "Skartácia bola nariadená 1. marca a vykonaná 2. marca 2012, teda 8 dní pred voľbami. On tvrdil, že to bolo po voľbách," ozrejmil Galko.
Denník Sme vo štvrtok (16. 5.) informoval o vážnych podozreniach z tunelovania VSS v čase prvej Ficovej vlády. Z tajnej správy podľa denníka vyplýva, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb postupovali ako organizovaná skupina a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech buď oni, alebo tretie osoby. Postupovali tak vraj bývalý riaditeľ VSS Juraj Šebo a šéf VOS Ľubomír Skuhra. Šebo riadil VSS za vtedajšieho ministra obrany Jaroslava Bašku (Smer-SD), momentálne je vojenským pridelencom v Číne. Skuhra viedol VOS v rokoch 2006 až 2010. Po návrate druhej Ficovej vlády sa vrátil opäť do funkcie. Je riaditeľom už spojených vojenských služieb - Vojenského spravodajstva.
Správa opisuje údajne nezákonné prevody majetku VSS na iné organizácie či súkromné osoby, ktoré mali byť podľa nej v spojení s vedením služby. Štát takto mal prísť o milióny eur, väčšinou tým, že tajní nakúpili majetok, zrekonštruovali ho za prostriedky štátu, potom ho označili za nepotrebný alebo dekonšpirovaný a za výrazne nižšiu cenu ho predali ľuďom, ktorí na tom zarobili.
 

Vyberte región